Γιατί να πάω το παιδί μου σε λογοθεραπευτή;

Γιατί να πάω το παιδί μου σε λογοθεραπευτή;

Το να επισκεφτώ με το παιδί μου ένα λογοθεραπευτή δεν σημαίνει ότι το παιδί μου έχει πρόβλημα.

Η πρόληψη έχει δείξει ότι μπορεί να αποτρέψει ή να μειώσει μελλοντικές δυσκολίες.

Μια επίσκεψη σε ένα λογοθεραπευτή θα λύσει πολλές απορίες. Θα δώσει μια εικόνα της πορείας του παιδιού μας μέχρι σήμερα και θα μας βοηθήσει να δούμε αν υπάρχουν ελλείμματα, σε ποιους τομείς βρίσκονται αλλά και πως μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.

Πότε πρέπει να επισκεφτώ έναν λογοθεραπευτή;

  1. Όταν το παιδί δεν έχει αναπτύξει το λόγο του και δεν μπορεί να εκφραστεί ή έχει λόγο αλλά η ομιλία του δεν γίνεται αντιληπτή από τρίτους.
  2. Όταν το παιδί μιλάει σχετικά καθαρά αλλά το λεξιλόγιο του και η σύνταξη του δεν είναι ανάλογα της ηλικίας του.
  3. Όταν το παιδί φαίνεται να κολλάει, να επαναλαμβάνει λέξεις ή συλλαβές, για παράδειγμα /κακακαλημέρα/, /έφαγα και και και πήγα στο.../, όταν επιμηκύνει σύμφωνα ή φωνήεντα, για παράδειγμα /εεεεε/, /παααααμε/, /πήγα σσσστο..../.
  4. Όταν το παιδί μοιάζει σαν να μην ακούει στο όνομα του, όταν το παιχνίδι του θεωρείται ακατάλληλο, όταν δημιουργεί στερεοτυπικές κινήσεις, όταν του αρέσει να απομονώνεται και να παίζει μόνος του, όταν δεν του αρέσει να τον αγγίζουν και να τον χαϊδεύουν.

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους είναι τι ερωτήματα έχετε εσείς ως γονείς. Γιατί σας έχει δημιουργηθεί η ανησυχία; Αυτή η ανησυχία είναι που πρέπει να συζητήσετε με έναν ειδικό για να μπορέσει να σας μετατρέψει αυτή την ανησυχία σε τρόπους αντιμετώπισης της δυσκολίας. Πολλές φορές και οι ίδιοι οι γονείς μπορούν σε συνεργασία με τον λογοθεραπευτή να βοηθήσουν το παιδί στο σπίτι.